SB Kauhajoen miesten edustusjoukkueen matka Suomen Cupissa päättyi harmillisesti Vaasassa yhden maalin tappioon.

SB Kauhajoen edustus, joka juhli viikkoa aiemmin Nurmossa pelatun Preseason Cupin voittoa, voittamalla turnauksessa kaikki ottelunsa, lähti Vaasassa pelattuun Suomen Cupin 2. kierroksen turnaukseen ennakkoon altavastaajana.

Vastassa olivat 2. divisioonan kärkipäähän rankatut Nibacos ja SB Vaasa II. Näiden lisäksi mukana oli 4. divisioonassa pelaava Kotkat Vaasasta.

Nibacos – SBK   6 – 2   (1-0, 2-0, 3-2)

Ensimmäisessä ottelussa vastaan asteli Nibacos. SBK:n uusi pelisysteemi, joka vielä tässä vaiheessa kautta on tilassa ”keskeneräinen”, näytti toimivan hyvin ja avauserä eteni erittäin tasaisissa merkeissä. Pelillisesti SBK oli joukkueista jopa parempi, mutta Nibacos pääsi iskemään tärkeän 1-0-osuman erän loppupuolella.

Toinen erä jatkui pitkälti siitä, mihin edeltävä jäi, eli kenttätapahtumat olivat tasapainossa ja molemmilla joukkueilla oli omat tonttinsa. Ajassa 21:18 käynnistyi kuitenkin SBK-leirin kannalta musta hetki, kun kokkolalaiset osuivat 48 sekunnin sisään kahdesti.

Päätöserään SBK lähti nostamaan karvauspelaamistaan, sillä tappioasemaa oli lähdettävä kirimään maali maalilta kiinni. Ajassa 37:17 tämä tuottikin tulosta, kun Arttu Hakamaa pääsi iskemään kavennusmaalin. Nibacos kuittasi maalin parin minuutin kuluttua, mutta jälleen, ajassa 41:23, SBK hiipi kahden maalin päähän Joonas Sjöblomin upealla osumalla, johon syötön tarjoili Juha-Matti Kiviluoma.

Kavennusmaalin jälkeen SBK:lla oli omat oivat paikkansa nousta maalin päähän ja tasoihinkin, kun lisäosumia haettiin ilman maalivahtia. Valitettavasti tulosta ei kuitenkaan syntynyt ja Nibacos niittasi kaksi viimeistä maaliaan tyhjiin.

Pistemiehet:

Arttu Hakamaa (1+0)
Joonas Sjöblom (1+0)
Juha-Matti Kiviluoma (0+1)

Maalilla: Mika Ollonqvist (Olli Syrjälä)

TC Kotkat – SBK   5 – 7   (2-1, 1-0, 2-6)

Järjestelmä Suomen Cupin 2. kierroksella toimi siten, että ensimmäisten otteluiden voittajat kohtasivat toisensa ja niin ikään häviäjät toisensa. Voittajien ottelun voittanut joukkue eteni suoraan kolmannelle kierrokselle, kun taas hävinnyt osapuoli jäi odottamaan omaa vastustajaansa avausottelunsa hävinneiden joukkueiden kohtaamisesta.

SBK siis kohtasi toisessa ottelussaan 4. divisioonassa pelaavan TC Kotkat, jossa on paljon entisiä pelimiehiä. Alku olikin varsin nihkeä, sillä kaikki kaksinkamppailutilanteet päättyivät vastustajien eduksi ja ylipäätään tekeminen oli SBK:n osalta haluttoman näköistä. Kotkat iskikin nopeasti otteluun kaksi maalia, kunnes ajassa 6:50 Juha-Matti Kiviluoma toi kauhajokiset maalin päähän.

Toiseen erään lähdettiin siis vastustajan 2-1-johtolukemista, eikä ottelu lähtenyt vieläkään käyntiin. Pallo oli kyllä valtaosan ajasta omilla, mutta vastustajan vastahyökkäyksiä kyttäävä pelityyli oli SBK:lle myrkkyä ja toisen erän jälkeen tilanne oli 3-1, huolimatta omasta pallollisen pelin selkeästä hallinnasta.

Toisella erätauolla koko joukkue kuitenkin kaivoi ammattiylpeytensä ja todellisen taistelutahtonsa esille, minkä jälkeen alkoi tapahtua. SBK:n valmentaja Marko Ollonqvist lupaili erätauolla, että mikäli asenne muuttuu, peli on kääntynyt meille jo ennen viiden minuutin täyttymistä. Ja niinhän siinä sitten kävikin, sillä ajassa 34:57 – siis kolme sekuntia etuajassa – tilanne oli SBK:lle 4-3, Joonas Sjöblomin yhden ja Juhani Lehtosen kahden osuman ansiosta.

Lopulta SBK marssi ottelussa 7-5-voittoon ja loppulukemat olisivat voineet olleet rajummatkin, mikäli oma yli-innokkuus hyökkäyspäässä ei olisi kostautunut. SBK:n lopuista maaleista vastasivat hattutemppunsa täydentänyt Lehtonen sekä kertaalleen osuneet Tuomo Juupaluoma ja Mikko Keski-Korhonen.

Pistemiehet:

Juhani Lehtonen (3+1)
Joonas Sjöblom (1+1)
Tuomo Juupaluoma (1+0)
Mikko Keski-Korhonen (1+0)
Juha-Matti Kiviluoma (1+0)
Arttu Hakamaa (0+1)
Miki Kattelus (0+1)
Kari Pakkanen (0+1)

Maalilla: Antti Herrala (Olli Syrjälä)

SB Vaasa II – SBK   7 – 6   (4-2, 3-1, 0-3)

Päivän kolmanteen otteluun vastaan asteli siis SB Vaasa, joka oli aamun pelissään kaatanut Kotkat kahdella maalilla, mutta hävinnyt Nibacokselle maalilla. Vastustaja tiedettiin ennakkoon todella kovaksi – onhan joukkueessa mukana liuta divaritasolla pelanneita kokeneita pelimiehiä – joten helppo rupeama ei todellakaan ollut edessä.

Vaasalaiset ottivatkin ottelun hyvin nopeasti hallintaansa ja SBK:lla oli vaikeuksia päästä käynnistämään omia hyökkäyksiään. Ensimmäisen reippaan kymmenminuuttisen jälkeen taululla olivatkin 2-0-lukemat vastustajan eduksi ja tämän jälkeen avauserässä iskettiin vielä käytännössä ottaen vuorotahtiin neljä maalia, Kari Pakkasen ja Joonas Sjöblomin vastatessa SBK:n osumista.

Toisen erän alkajaisiksi, vain seitsemän sekunnin pelaamisen jälkeen, SBK iski elintärkeän osuman, kun Juha-Matti Kiviluoma jallitti 4-3-kavennusosuman. Keskimmäisen erän loput maalit kirjailtiin kuitenkin isännille ja erätauolla tilanne oli SB Vaasan eduksi 7-3.

Jälleen kerran SBK oli takaa-ajoasemassa ja se vaati paineen lisäämistä vastustajan puolustukseen. Se tuotti myös tulosta, sillä maali kerrallaan SBK hiipi vastustajaansa lähemmäksi: ensiksi osui Kristian Heinänen, tämän jälkeen Arttu Hakamaa ja reippaat puolitoista minuuttia ennen loppua Hakamaa toi ottelun toisella osumallaan SBK:n maalin päähän. Tämän jälkeen SBK kilautteli pariin otteeseen tolppia, muun muassa Juha Kulmalan toimesta, mutta valitettavasti tasoitusosuma ei nähnyt päivänvaloa ja Suomen Cup -unelman jatkuminen kaatui yhden maalin tappioon.

Pistemiehet:

Juha-Matti Kiviluoma (1+2)
Arttu Hakamaa (2+0)
Kristian Heinänen (1+0)
Kari Pakkanen (1+0)
Joonas Sjöblom (1+0)
Miki Kattelus (0+1)
Mikko Keski-Korhonen (0+1)
Juhani Lehtonen (0+1)

Maalilla: Mika Ollonqvist (Olli Syrjälä)

Yhteenveto:

Vaikka Suomen Cup päättyikin edustusjoukkueen osalta tähän, oli pelaamisessa paljon enemmän positiivisia signaaleja kuin negatiivisia. Oman haasteensa toi myös järisyttävä flunssa-aalto, joka riivasi SBK-nippua.

– Kyllä tässä päivän antiin täytyy ehdottomasti olla tyytyväinen, sillä vastassa oli kuitenkin kaksi todella kovaa nippua meidän omasta sarjasta. Todella pienet marginaalit ratkaisivat, ja vaikka jossittelu onkin tässä kohtaa turhaa, niin kyllä meidän pelaamisessa näkyi se, että muutama avainmies oli sairastelujen vuoksi sivussa ja lisäksi puolet joukkueen pelaajista oli enemmän tai vähemmän sairaina; osalla oli pelatessaan myös kuumetta, joten kyllä se jonkinasteisen etulyöntiaseman antaa vastustajalle, SBK:n valmentajana toimiva Marko Ollonqvist analysoi.

– Päivän tärkein anti oli kuitenkin se, että nähtiin missä pelillisesti ollaan ja mitä yksityiskohtia meidän tulee ehkä omassa pelaamisessamme muuttaa. Pieniä nyansseja lähdetäänkin vielä hiomaan, mutta kyllä me valmiita sarja-avaukseen ollaan.

SBK aloittaa kautensa sunnuntaina 2.10., kello 16:00, kun Yhteiskoulun liikuntasaliin vieraaksi marssii FBC Remix.
Liput otteluun ovat hinnaltaan viisi euroa ja kausikortti irtoaa 35 euron yhteishintaan.