SB Kauhajoen miesten edustusjoukkueen taival 2. divisioonan pudotuspeleissä päättyi 1. kierroksella runkosarjavoittaja Nibacoksen käsittelyssä.

SBK oli hävinnyt ottelusarjan ensimmäisen ottelun Kokkolassa numeroin 12-3. Joukkueen sisältä tuota ottelua kutsuttiin ”opintomatkaksi” pudotuspelien vaatimustasoon ja toisen ottelun ensimmäisen erän perusteella väite oli perusteltu.

Nibacos aloitti maalinteon ajassa 3:24, kun Tuomas Tilus vei vieraat 1-0-johtoon. Tämän jälkeen ottelun komento siirtyi kuitenkin sekä pelillisesti että tuloksellisesti SBK:lle. Kauhajokelaisnippu tuli reippaat viisi minuuttia myöhemmin tasoihin, kun 17-vuotias Lassi Lähdesmäki laukoi pallon Jan-Olov Backlundin selän taakse.

Pari minuuttia myöhemmin luvassa oli lisää, kun kulmavaparin jälkeen Joonas Olkkonen täräytti Juha-Matti Kiviluoman hienosta syötöstä SBK:n 2-1-johtoon. Ajassa 15:04 helähti seuraavan kerran, kun Niklas Huhtaviidan syöttö tavoitti Mikael Rahkolan, joka laittoi ranteet lukkoon ja napautti pallon ylänurkkaan.

– Ylivoimaisesti koko meidän kauden paras erä. Nibacos oli oikeasti pulassa meidän kanssa ja paikkoja oli karata avauskaksikymppisen aikana isommallekin karkumatkalle, valmentaja Marko Ollonqvist pohti ottelun jälkeen.

Aktiivisuus katosi, valitettavasti

Toisessa erässä, joka on ollut koko kauden ajan SBK:lle syystä tai toisesta haastava, Nibacos otti komennon. Vierasjoukkue tuli ensimmäisen seitsemän ja puolen minuutin aikana ensiksi maalin päähän ja sitten tasoihin. Maalintekijöinä kunnostautuivat Hannu Hirvi ja Jori Heikkilä.

Ajassa 31:11 SBK kuitenkin sai uutta eloa, kun Nibacos-puolustajien paineistus tuotti tulosta ja N. Huhtaviidan upea passi tavoitti maalinedustalle nousseen Juha Kulmalan, joka ei lähietäisyydeltä erehtynyt.

Minuuttia myöhemmin Nibacos tuli kuitenkin tasoihin. Kapteeni Kiviluomalle tuomittiin epäonnisesta kädellä pelaamisesta oikeutettu kakkonen ja Nibacos hyödynsi tilanteen, kun Pauli Peltoniemi tasoitti ottelun.

Tämän jälkeen tapahtui ottelun suurin vääryys. Vain hetkeä aiemmin Nibacos-pelaaja oli viivyttänyt peliä, heittämällä pallon SBK:n vaparin kohdalla vaihtoaition puolelle. Tämä jäi ottelun tuomareilta näkemättä ja heti perään kotijoukkueen J. Kulmalalle tuomittiin tismalleen samanlaisesta tilanteesta kaksiminuuttinen.

Nibacos käytti tilanteen hyväkseen ja se konkretisoitui ikävästi pukukoppimaalin muodossa, kun Tuomas Palovaara tälläsi voimalla pallon ylänurkkaan, pelikellon näyttäessä aikaa 38:32. Kun tähän päälle SBK-puolustus nukahti toistamiseen Hirven ilmaveivin kanssa, vain viisi sekuntia ennen erätaukoa, lähdettiin päätöserää kohti 4-6-tappiolukemista.

– Syystä tai toisesta passivoiduttiin aivan liikaa toisessa erässä. Tarkoitus oli jatkaa ehdottomasti samaa peliä kuin ensimmäisessä, mutta siinä valitettavasti epäonnistuttiin. Kyse ei ollut niinkään siitä, että Nibacos olisi muuttanut ottelun kulkua, vaan itse sorruttiin passiivisuuteen, Ollonqvist jatkoi.

Viimeistely puuttui

Päätöserässä kokkolalaiset hyydyttivät hienolla tavalla pelin. SBK:lla oli vaikeuksia päästä palloon. Toki ajassa 44:04 SBK:lle tarjoutui ylivoimalla mahdollisuus hiipiä maalin päähän, mutta hyvistä tilanteista huolimatta vedot viuhuivat ylitse tai ohitse ja kavennusmaali jäi syntymättä.

Erän puolivälin tuntumassa Hirvi täräytti hattutemppunsa, kun hän iski pallon ajassa 49:27 Mika Ollonqvistin selän taakse.

Ottelu eteni näissä lukemissa vääjäämättä kohti loppuaan, vaikka molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa. Toki Nibacos pyrki vain pitämään palloa, kun taas SBK:n osalta sama teema jatkui – vedot viuhuivat ohitse.

Ajassa 55:45 kotijoukkue otti aikalisän ja sen jälkeen maaleja lähdettiin hakemaan ilman maalivahtia. Toivottua tulosta ei tullut, vaan Nibacos osui kahdesti tyhjiin ja sinetöi ottelun loppulukemat pari minuuttia ennen loppua syntyneellä ylivoimaosumallaan.

– Kokonaiskuvaa, kun katsoo, niin ensimmäisessä erässä olisi pitänyt naulata enemmän maaleja. Toisessa passivoiduttiin ja kolmannessa Nibacos pelasi erittäin fiksusti pallollisena. Kaiken kukkuraksi, kun meillä oli omat paikkamme, niin viimeistely ontui todella pahasti. Vetoja meillä kyllä oli, mutta ei valitettavasti yhtäkään kohti maalia.

– Hieman paremmalla onnella oltaisiin taisteltu loppuun asti ottelun voitosta, mutta toki kaikki kunnia erinomaiselle vastustajalle. Onneksi kuitenkin pystyttiin sen Kokkolan selkäsaunan jälkeen tekemään tästä aivan pirun hyvä peli. Salibandyotteluna tästä ei todellakaan puuttunut viihdettä. Myös yleisöä oli erinomaisesti paikalla ja tunnelma oli katossa, joten ei tässä auta päätä painaa rintaan. Paljon ottelusta kertoo myös se, että Nibacos-kapteeni Peltoniemi tuli ottelun jälkeen sanomaan, että tehtiin tästä hemmetinmoinen ottelu.

– Ylpeitä saadaan olla tästä esityksestä ja Nibacokselle toivotan erittäin paljon onnea jatkoon. Kyllä siinä on eittämättä tämän sarjan paras joukkue ja ne ansaitsevat mennä sitten aina niihin varsinaisiin divarikarsintoihin saakka.

SBK:n Edustuksen kausi on siis paketissa ja koko joukkue haluaa kiittää kuluvasta kaudesta elintärkeitä yhteistyökumppaneitaan ja upeaakin upeampaa kotiyleisöä. Kiitos!

Tilastot:

03:24   0-1   Tilus (Peltoniemi)
08:50   1-1   Lähdesmäki (A. Kulmala)
11:47   2-1   Olkkonen (Kiviluoma)
15:04   3-1   Rahkola (N. Huhtaviita)
24:42   3-2   Hirvi (Honkaniemi)
27:32   3-3   Heikkilä (Lehtinen)
31:11   4-3   J. Kulmala (N. Huhtaviita)
33:04   4-4   Peltoniemi (Honkaniemi) YV
38:32   4-5   Palovaara (Kinnunen) YV
39:55   4-6   Hirvi (Palovaara)
49:27   4-7   Hirvi (Peltoniemi)
56:17   4-8   Palovaara (Honkaniemi) TM
56:30   4-9   Poutanen TM
57:53   4-10   Heikkilä (Tilus) YV

Torjunnat:

Mika Ollonqvist (SBK) 8+8+2=18
Jan-Olov Backlund (Nibacos) 8+4+0=12

Jäähyt:

SBK 3×2 min
Nibacos 2×2 min

Ottelukooste: