SB Kauhajoen suunnalta lupailtiin valmentajauutisia ja nyt niitä sitten tulee: Ilkka Kittilä liittyy ”uutena kasvona” edustuksen valmennustiimiin.

Otetaas nyt odotettu pelaajauutinen ensiksi alta pois: viime kaudeksi SBK-paitaan palannut Ilkka Kittilä on solminut tulevan kauden kattavan jatkosopimuksen edustusjoukkueen kanssa.

Kittilän alkuperäisiin suunnitelmiin ei vielä ennen päättyneen kauden alkua kuulunut SBK:ssa pelaaminen, vaan lähinnä Vaasan suunnalla valmennushommiin keskittyminen, mutta mieli muuttui.

– Keväällä 2015 oli tankki tyhjä. Olin kurkkuani myöten täynnä salibandyn pelaamista ja päätin, että nyt otetaan kunnon tauko ja keskitytään valmentamiseen, Kittilä pohjustaa.

Marko (Ollonqvist) ja Anssi (Kulmala) kuitenkin houkuttelivat viime syksynä takaisin ”kotiin”. Pääsin valmennuskiireiden takia vain muutamaan turnaukseen, mutta niissä huomasin, että pelaaminenhan on taas kivaa. Aloin nauttia pelaamisesta uudestaan ja siksi jatkan SBK-paidassa.

Huumoristaan tuttu Kittilä heittää myös huulta jatkosopimuksensa suhteen.

– Itse asiassa vein aikanaan Kasken Eerolta pelinumeron, kun hän lähti Seinäjoelle pelaamaan, joten en halunnut antaa numeroa 49 takaisin.

Nyt päästään kuitenkin siihen itse uutiseen, sillä Kittilän jatko pelaajana on ollut jo käytännössä ottaen viime kauden päätöksestä lähtien selvillä; SBK:n entinen päävalmentaja nimittäin liittyy mukaan edustuksen valmennustiimiin.

– Marko ja Anssi kantavat vastuun valmentamisesta jatkossakin, mutta olen niin pässi jätkä, etten osaa olla hiljaa. Toivon, että tässä vajaan 10 vuoden aikana, jos jonkinlaisista jengeistä kertyneestä valmennuskokemuksesta on jotain annettavaa heille.

– Olen apuna ja vedän treenejä, mutta lopullisiin päätöksiin en osallistu. Siihen liittyy osaltaan myös se, että omasta mielestänihän olen selkeä sentteri pelaajana, mutta Anssi ja Marko eivät asiaa välttämättä samoin näe, ”Kity” päättää virnistellen.

SBK:n edustusjoukkue pelasi aikanaan neljän kauden ajan Kittilän valmennuksessa. Kolme niistä vierähti 3. divisioonassa ja viimeinen Kakkosdivarissa. Edustuksen ohella ”nuori mies” valmensi myös kauden verran seuran B- ja C-junioreita.

Tämän jälkeen Kittilä on pelannut ja valmentanut Saksan Bundesliigassa, josta hän palasi takaisin Suomeen moninkertaisena mestarina, voittaen liiga- ja Cup-mestaruudet miesten joukkueen pelaajana ja naisten joukkueen päävalmentajana.

Kittilän seuraava pesti oli SB Vaasa Young Boysin miesten Kakkosdivarijoukkueen toisena pelaajavalmentajana.

Sieltä matka vei Divarissa pelaavan SB Vaasan kakkosvalmentajaksi viime kaudeksi ja ensi kaudella hän luotsaa SB Vaasan B-junioreita, joiden taival käynnistyy SM-karsinnoilla, missä myös Kittilän pääpaino tulee valmentajana olemaan.

Kittilän ohella valmennusta täydentää kapteeni Topias Lehtola, joka ei kuitenkaan mitään varsinaista valmennustitteliä saa: pointtina on siis se, että niissä satunnaisissa tilanteissa, joissa arkiaskareet estävät muun valmennusjohdon paikalle pääsemisen, Lehtola on treenien vetovastuussa.