Valmentajan nurkkauksessa käydään kolumnien muodossa läpi kaikkea mahdollista, mikä liittyy oleellisesti salibandyyn.

Tiesitkö, että salibandy on maailman nopein palloilulaji? Tiesitkö, että laji-ihmisten tavoitteena on olympialaiset? Tiesitkö, että kaikista Kauhajoen urheilulajeista ainoastaan koripalloa pelataan korkeammalla sarjatasolla kuin salibandya?

Kauhajoella on pitkät perinteet urheilussa. Kaikki muistavat varmasti Kaarlo Maaningan, vaikkakaan hän ei ollut syntyperäinen kauhajokinen, tai hieman tuoreemmista nimistä Vesa Hietalahden, Heli Koivulan (nyk. Kruger) ja Jani Haapamäen.

Näitä edellä mainittuja nimiä on yhdistänyt varsin perinteikkäät urheilulajit: yleisurheilu, hiihtourheilu ja paini.

Joukkuelajeista pesäpallo on ollut puolestaan menneisyydessä se kaikkein kovin laji, sillä SM-mitaleita on irronnut sekä miehissä että naisissa.

Nykyisin Kauhajoella nojataan urheilussa kuitenkin koripalloon, johon paikalliset ihmiset ja yritykset, kuten myös lähipaikkakunnilla asuvat, ovat lähteneet sankoin väkijoukoin mukaan. Se on osoittanut jo valmiiksi, esimerkiksi pesäpallon kautta, tunnetuksi tulleen faktan – fanikulttuuri Kauhajoella on todella hurmosmaista ja erittäin korkealla tasolla.

”Urheilu, joka on ollut eittämättä yksi Kauhajoen merkittävimmistä vetonauloista, on ajautunut todella syviin vesiin.”

Viime vuodet eivät kuitenkaan ole koripalloa lukuun ottamatta olleet kovinkaan valoisia. Jääkiekko on kadonnut kartalta kokonaan, jalkapallon edustusjoukkue sukeltaa alasarjoissa ja ne ajat, kun pesäpallossa kamppailtiin jopa noususta Superpesikseen, ovat vain kaukainen muisto.

Valitettavasti onkin todettava, että urheilu, joka on ollut eittämättä yksi Kauhajoen merkittävimmistä vetonauloista, on ajautunut todella syviin vesiin.

Antakaa tuoreille lajeille mahdollisuus

Tässä kohtaa on tärkeää ottaa huomioon se, että käsittelyssäni ovat lähinnä siis joukkuelajit ja niiden edustusjoukkueet, sillä junioritoiminta on ainakin tiettyjen jaostojen, tai yksittäisten joukkueiden, osalta korkealla tasolla.

Mutta nyt takaisin asiaan.

Niinhän se menee, että kun jokin vanha katoaa, uutta tulee tilalle. Kauhajoella tuo kliseinen lause on konkretisoitunut siten, että vanhat perinteiset urheilulajit ovat tehneet tilaa uusille tulokkaille.

”Täytyy kuitenkin muistaa, että kun puhutaan salibandysta, silloin ei puhuta sählystä.”

Salibandy on ollut yksi näistä tulokaslajeista, joskin kovinkaan moni tuskin tietää, että salibandya on pelattu Kauhajoella jo parisenkymmentä vuotta. Niin tai näin, on se pesäpallon, jalkapallon ja jääkiekon rinnalla tulokas.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kun puhutaan salibandysta, silloin ei puhuta sählystä. Kun mikä tahansa SB Kauhajoen joukkueista astelee harjoituksiin, ei kyse ole työpaikan hikivuorosta, vaan treeneissä mennään sata lasissa; onhan toiminta tavoitteellista ja pelaajat treenaavat kehittyäkseen päivä päivältä paremmiksi.

Koska kyse on vielä varsin nuoresta lajista, ottaa tien raivaaminen koko kansan tietoisuuteen oman aikansa.

Edellä mainittu pätee siis erittäin hyvin myös Kauhajokeen. Kuten siis todettua, salibandy mielletään vielä liiaksi samaksi asiaksi kuin työpaikkapuulaakit koulujen pienissä saleissa.

Totuus on kuitenkin se, että salibandya ei tunne lajina ennen kuin sitä on käynyt katsomassa paikan päällä livenä.

Antakaa siis arvoisat kauhajokiset salibandylle, kuten myös muille tuoreemmille lajeille mahdollisuus. Jos 3 305 asukkaan Toholammella yli 500 katsomopaikkaa myydään loppuun, on tässä lajissa jotain, joka ihmisiä viehättää.

Toivonkin todella, että kun salibandykausi jälleen starttaa ensi syksynä, antaisi jokainen kauhajokinen mahdollisuuden tälle upealle lajille ja tulisi ainakin kertaalleen katsomaan ottelua paikan päälle.

Valmentajan nurkkaus_nimmari
Marko Ollonqvist

 

Faktoja salibandysta:

  • Kovin mitattu laukaus on ollut nopeudeltaan 205 km/h ja ennätystä pitää hallussaan suomalaispelaaja Otto Tikka
  • Pääsarjatasolla Suomen yleisöennätys on tehty Joensuussa, kun paikallisen Josban ja espoolaisen Oilersin välistä salibandyliigan finaaliottelua oli todistamassa 5 580 katsojaa; vuonna 2010 Suomessa pelatussa MM-finaalissa katsojia oli puolestaan 13 276
  • Pääsarjatasolla maalirikkaimmassa ottelussa nähtiin 30 maalia, kun tamperelainen Classic voitti OLS:n (Oulu) vuonna 2012 lukemin 18-12
  • Alasarjatasoilla (3.-6. divisioonat) ottelut ovat pituudeltaan 3×15 min ja ne pelataan turnausmuotoisina; kilpasarjoissa ottelut ovat puolestaan yksittäisiä ja niissä peliaika on 3×20 min
  • SB Kauhajoki pelaa sekä miehissä että naisissa kaudella 2016-17 Kakkosdivarissa – kausi käynnistyy lokakuussa
  • Salibandy on tullut tunnetuksi nopeudestaan ja korkeista maalimääristään – esimerkiksi Pohjanmaan Kakkosdivarissa, miesten sarjassa, yhtä ottelua kohden nähtiin keskiarvolta yli 14 maalia